Het feminisme is passé, leve het feMANisme
TELEGRAAF VROUW HOME > LIFESTYLE > VROUW > ACTUEEL di 12 feb 2008,
Het wordt tijd voor het feMANisme. Althans, als we Roos Wouters mogen geloven.
Dat het tijdperk van de traditionele huisvrouw voorbij is, wisten we al. Mannen blijven steeds vaker thuis om voor de kinderen te zorgen en het aantal hoogopgeleide vrouwen blijft maar stijgen. Carrière maken en een gezin stichten komt steeds vaker voor en moet volgens velen ook mogelijk zijn.
De maatschappij is hier echter nog steeds niet op ingesteld. Ouders moeten het zelf maar oplossen als er weer een kind ziek is, de zoveelste vakantie zich aandient, een vergadering uitloopt of de file langer is dan normaal. Daarom is het tijd voor het feMANisme: overheid en werkgevers moeten zich realiseren dat verzorgers – moeders én vaders – ook werken.
Werkende ouders rennen van hot naar her, raken overspannen of vergeten zelfs hun kinderen op te halen van school. En dat allemaal omdat werk en gezin nog steeds niet samen gaan. Werkgevers zitten niet te wachten op zwangere vrouwen of ouders met kinderen. Een kinderwens wordt daardoor steeds vaker uitgesteld en werkende ouders doen gewoon alsof ze geen kinderen hebben, met veel stressvolle situaties als gevolg.
Roos Wouters, zelf een werkende moeder van twee kinderen, is de bedenker van het feMANisme. Zij wilt net als veel werkende ouders naar een situatie waarin de overheid en werkgevers zich realiseren dat een werknemer ook zorgt en dat verzorgers ook werken. Het is niet meer een kwestie van het één of het ander. Als alleen al de crèche- en werktijden beter op elkaar aansluiten, scheelt dit al een hoop stress.
Wat vindt u van het idee van het feMANisme? Moet er iets veranderen? Vindt u dat het combineren van werk en gezin gemakkelijker moet gaan? En dat de werkgever hier vaker rekening mee moet houden? Of vindt dat er altijd een huismoeder of –vader moet zijn?