‘Toen ik klein was wilde ik in het circus berenprinses op de bal worden’
COLUMN Glazenmuur april 2007 door Roos Wouters
In een mooie witte jurk met een kroontje op mijn hoofd wilde ik mij al trappelend door het circus en het leven begeven. Het duurde even voor ik door had dat ik nooit een beer zou worden. En ik wilde ook niet trouwen met Willem-Alexander. Toch bleef ik oefenen, op een kleine bal. Na weken hopeloos balanceren besloot mijn moeder mij op Circus Elleboog te doen. Daar leerde ik echt op een grote bal lopen maar op den duur begon dat behoorlijk te vervelen.
Daarna wilde ik fietsenmaker worden. Als twaalfjarige kon ik al banden plakken, achterwielen verwisselen en een slappe ketting strak trekken. Dat gaf mij een geweldig stoer en voldaan gevoel. Maar toch ben ik ook nooit fietsenmaker geworden. Dat ik geen berenprinses op de bal werd, kan ik moeilijk wijten aan een Glazen Muur, maar dat ik geen fietsenmaker ben geworden wel. Ik kende geen vrouwelijke fietsenmakers, alleen maar bebaarde, shagrokende mannen met zwarte handen. Toen ik in de pubertijd kwam en zo min mogelijk wilde opvallen liet ik de wens om fietsenmaker te worden dus varen. Toch heb ik daar de laatste tijd steeds vaker spijt van. Vooral als ik weer eens hopeloos op zoek ben naar een baan en zie dat de fietsenmaker bij mij aan de overkant het altijd druk heeft.
In de hoop dat mijn kinderen minder last hebben van die Glazen Muur vroeg ik mijn zoon van bijna zeven of hij denkt dat vrouwen fietsenmaker kunnen worden. Vooral omdat ik thuis degene ben die de fietsen repareert was ik erg verbaasd toen hij nee zei. Mijn geëmancipeerde opvoeding is kennelijk nog niet opgewassen tegen de heersende norm.
Vanaf zijn vijfde jaar kwamen de muren in alle hevigheid opzetten. Roze kon niet meer en poppen werden stom. Ik maak mij nu dan ook al zorgen over zijn puberteit want vooral in die periode wordt eigenheid en diversiteit zelden gewaardeerd. Lijkt hij een beetje op mij dan kiest ook hij een opleiding die in de lijn van de verwachtingen ligt, nog voordat hij door De Glazen Muur heeft durven kijken. Maar de geschiedenis hoeft zich niet persé te herhalen. Een grotere diversiteit binnen bedrijven komt niet alleen de sfeer ten goede, maar vaak ook de omzet van een bedrijf. Toch blijkt uit het onderzoeksverslag ‘De Glazen Muur’ hoe gebrekkig het nog gesteld is met die diversiteit. Ook in het onderwijs is het hard nodig dat De Glazen Muur wegvalt voor zowel mannen als vrouwen. Zo staan er in het basisonderwijs vrijwel alleen nog maar vrouwen voor de klas terwijl diversiteit juist dáár van het grootste belang is.
De waarde van diversiteit wordt nog steeds onderschat, zowel thuis als op de werkvloer. Willen mijn zoon en zijn leeftijdsgenootjes zich niet langer laten beperken door op sekse gebaseerde scheidslijnen, dan moeten de bestaande vooroordelen worden ontkracht en de drempels worden verlaagd. Want pas dan kunnen zij echt kiezen wat ze later willen worden. Berenprins of berenprinses, dat kan niet. Dat weet ik uit ervaring.
Roos Wouters (32), politicoloog en bestuurslid van het Alternatief Voor Vakbond (AVV