Bedrijven zijn maar sporadisch gezinsvriendelijk
Minister Rouvoet van jeugd en gezin pleitte in deze krant voor meer ’gezinsvriendelijke’ bedrijven die de behoeften van werkende ouders in het oog houden. Bestaan zulke werkplekken al?
Ze zijn uitgeroepen tot ’Great place to work’ 2008. Het Utrechtse adviesbureau & Samhoud is zo’n fantastische plek om te werken omdat het bedrijf veel doet voor werknemers. Naast een wellness-ruimte met zoutwaterbad en massage-bed, biedt het bedrijf vaders twee maanden betaald ouderschapsverlof. & Samhoud is duidelijk ’gezinsvriendelijk’. „Dan kan een jonge vader een band opbouwen met zijn kind”, zegt manager Jeroen Schilte. „Twee dagen of zelfs twee weken verlof is te kort. Ik heb het zelf vorig jaar mee mogen maken. Geweldig, ook voor mijn vrouw. Omdat ik er in die eerste zware periode was, is zij beter hersteld en kon ze sneller weer werken.”
Twee maanden ouderschapsverlof, dat kost toch bakken vol geld? „Absoluut”, zegt Schilte. „Maar het levert ook veel op. Werkgevers die snappen dat sommige dingen –geboorten of sterfgevallen– eventjes belangrijker zijn dan werk, krijgen loyalere werknemers. Het ziekteverzuim in ons bedrijf ligt rond de twee procent”. Landelijk is dat het dubbele.
Accountantskantoor PricewaterhouseCoopers sloeg ook aan het rekenen en besloot dat ze gezinsvriendelijker moesten worden. „Het bedrijf merkte dat een goede werknemer die vertrekt 80.000 euro kost. Het is veel goedkoper om werkende ouders tegemoet te komen”, verklaart Roos Wouters, bestuurslid van de Stichting Werkende Ouders. Het ooit zo conservatieve mannenbolwerk wordt nu geprezen vanwege een modern, gezinsvriendelijk beleid waarbij jonge vaders tien dagen betaald kraamverlof krijgen.
Ook ING, dat onlangs een trofee ontving vanwege het prettige werkklimaat, wil gezinsvriendelijk zijn. „Uitbreiding van het ouderschapsverlof naar 26 weken, zoals Rouvoet wil, hebben wij al ingevoerd”, zegt Alex Verheijden, die bij ING over arbeidsvoorwaarden gaat. „Dat is niet volledig betaald, maar er is geen onderbreking van de pensioenopbouw. Thuiswerken stimuleren we waar mogelijk en uit een wereldwijde enquête onder onze werknemers blijkt dat de meerderheid tevreden is over de balans tussen werk en privé.”
Maar een bedrijf is volgens werkende moeder Wouters pas echt gezinsvriendelijk als de cultuur verandert. „Je kunt de mooiste regelingen bedenken”, zegt Wouters, „maar als je door collega’s of door een baas scheef aangekeken wordt als je vroeger vertrekt vanwege je zieke kind, voel je je toch bezwaard”.
Volgens professor Jan Ulijn van de Open Universiteit Nederland, die deze week een oratie houdt over sociale innovatie, zou er een ’psychologisch contract’ moeten zijn tussen werkgever en werknemer. „Dat moet gebaseerd zijn op het vertrouwen dat werkende ouders floreren als ze ruimte krijgen voor hun privéleven. Dat houdt ze gezond”.
Niet overal zijn zulke jubelgeluiden te horen. Werkgeversvereniging AWVN vindt ’zelfroosteren’ bijvoorbeeld wel belangrijk ’maar dat moet dan wel van twee kanten komen’ meldt Laurens Harteveld. „Een werknemer die flexibel wil werken vanwege privébelangen, moet bereid zijn diezelfde flexibiliteit op te brengen voor het bedrijf”.
© Trouw 2008,