‘Hij maakt geen schijn van kans’, zo reageerde een bevriende ‘politieke junkie’ op het lijsttrekkerschap van Tofik Dibi. ‘Hij is te jong, Marokkaan, homo en bovendien veel te onervaren. Ze zullen geen spaan van hem heel laten.’ Mijn maag kromp ineen. Juist het feit dat hij jong is en zich de Haagse Mores nog niet heeft eigen gemaakt doet me hartstochtelijk naar zijn lijsttrekkerschap verlangen.
Toen ik, in mijn eerste jaar politicologie les kreeg van Mei Li Vos, vertelde ik haar dat ik weigerde het wetenschappelijk jargon aan te leren. Ik wilde Midas Dekker op politiek gebied worden. Moeilijke vraagstukken vertalen zodat ze ook interessant en begrijpelijk zijn voor een breed publiek. Mei Li knikte begrijpend maar waarschuwde me ook meteen. ‘Voor de heren wetenschappers,’ gniffelde ze, ‘is dat vloeken in de kerk. Zonder wetenschappelijk jargon, bedrijf je wat hen betreft geen wetenschap en dus geven ze ook geen wetenschappelijk diploma.’ Verbouwereerd stootte ik uit dat het jargon ervoor zorgt dat alleen andere wetenschappers het begrijpen en wat heb je aan kennis als je die niet kunt delen?’
Jaren later benaderde Mei Li me voor een bestuursfunctie van haar Alternatief Voor Vakbond. Mijn natuurlijke weigerachtigheid om te conformeren maakte mij tot een geboren outsider. Het verbaasde haar dan ook niet dat ik, veel jonger dan gepast, kinderen had gekregen, vaste baan noch hypotheek had weten te bemachtigen en onlangs voor mezelf was begonnen.
Omdat mijn verwondering over de ouderwetse voorrechten van insiders zo uit mijn tenen komt, overleefde ik de eerste debattenreeks als AVV bestuurslid met gemak. Ik was geen verwend elite kindje dat babyboomers wilde pesten. Ik zag alleen dat de rechtenverdeling tussen de have’s en have not’s zowel jong als oud in een gevaarlijke wurggreep houdt. En al begrijp ik best dat de have’s zich aan hun vermeende rechten vastklampen, toch kunnen we er niet meer omheen dat het op deze manier simpelweg niet houdbaar is. De verdeling moet eerlijker en vooral duurzamer want al gun ik babyboomers hun gouden vangnet, ik gun de kinderen van mijn kinderen etc. ook nog een vangnet.
Inmiddels, vele debatten en jaren later, zijn de agendapunten van het AVV niet uniek meer. De meeste vakbonden en politieke partijen zijn het er over eens dat de arbeidsmarkt hervormd moet worden omdat ‘vast’ vaak te vast is en ‘flexibel’ soms te flexibel. Toch blijkt de bereidheid om knopen door te hakken nog steeds miniem. ‘Het zijn hervormingen die pijn doen,’ luidt het excuus. Maar voor wie? Voor de have’s! Hebben ze dan nog steeds niet door dat het uitstellen van die hervormingen ook heel pijnlijk is voor de almaar groeiende groep have not’s? Hebben zij dan geen stem om rekening mee te houden?
In Tofik Dibi en de G500 herken ik de natuurlijke weigerachtigheid om te conformeren aan oude structuren. En hoe luider hun stem wordt, hoe moeilijker de have’s kunnen vasthouden aan de verdeel en heers politiek waar Mei Li Vos in mijn ogen door gemangeld werd. Ik hoop echt van harte dat Tofik, de G500 en alle andere vernieuwers zich niets aantrekken van de kritiek van de oude garde en hun stem luid en duidelijk te laten horen. Hou op met hervormen om te behouden. Het moet nu echt van BAM!
Deze column is geschreven naar aanleiding van het debat op 25 mei over Nieuwe generaties in de politieke arena
Op vrijdag 25 mei organiseren ProDemos, perscentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut een debat met als thema ‘Nieuwe generaties in de politieke arena’. Het debat begint om 15.00 uur in de Centrale Bibliotheek in Den Haag (Spui 68).
Begin april 2012 werd de G500 gepresenteerd: een initiatief met als doel de stem van jongeren zwaarder te laten wegen in de politiek. Moeten jonge mensen inderdaad meer gehoord worden? Waarom zouden de politieke partijen daarvoor niet de bedding kunnen zijn? Is de ‘generationele beweging’ van G500 een serieus alternatief? En zijn er niet al genoeg manieren voor jongeren om politiek actief te zijn?
Een debat over nieuwe generaties in de politieke arena.
Sprekers
- Chris Aalberts, docent en onderzoeker politieke communicatie Erasmus Universiteit/Haagse Hogeschool
- Sywert van Lienden, mede-initiatiefnemer van G500.
- Pieter Guldemond, wethouder in Delft voor Studenten Techniek in Politiek (STIP).
- Vertegenwoordigers van verschillende politieke jongerenorganisaties (PJO’s), o.a. CDJA, JS, JOVD.
Het debat wordt geleid door Kars Veling (directeur van ProDemos en ex-politicus) en Roos Wouters (politicoloog, publicist en debatleider).
Vrijdag 25 mei, 15.00 – 17.00 uur.
Centrale Bibliotheek, Den Haag , Spui 68
Aanmelden is niet verplicht, wel gewenst: debat@prodemos.nl
Toegang is gratis.
Meer informatie: www.democratieindebat.com
De debattenreeks Democratie in Debat wordt georganiseerd door ProDemos, perscentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Den Haag.