Ik begrijp best dat sommige mensen er de pest in hebben als ze meer moeten gaan betalen voor de reis van en naar hun werk. Geen mens zit immers elke ochtend en avond voor zijn lol in de file of in een overvolle trein. Nee, wie de vrije keus heeft gaat liever op z’n dooie akkertje lopen of fietsen. Nooit meer vertraagd op het werk, bij school en/of de crèche aankomen. Daarom kun je balen van zo’n forensentaks, zoals het afschaffen van het fiscale voordeel op reiskosten in het Lenteakkoord wordt genoemd, maar je kunt het ook zien als een kans om dat onnodige reisgedrag eindelijk eens bespreekbaar te maken. Zou het niet heerlijk zijn om de werkdag rustig thuis of op een satelliet kantoor in de buurt te beginnen om dan vervolgens, als je echt naar het hoofdkantoor moet, zonder enige verkeershinder aan te komen?
Dat politiek Den Haag dolenthousiast is over de forensentaks is natuurlijk logisch. Het is een zeer adequaat instrument tegen de files, zo blijkt uit een doorberekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De files zullen met 10 tot 15 procent afnemen en bovendien levert het de schatkist in 2013 ook nog eens 1,3 miljard euro op. Nee, zelfs een kind begrijpt dat politiek Den Haag de crisis en de files niet te lijf kan gaan door slecht reisgedrag fiscaal te blijven belonen.
Maar wat schetst mijn verbazing, de forensentaks is een van de meest omstreden onderdelen van het lenteakkoord. Zelfs diverse partijen die betrokken waren bij het akkoord, CDA en VVD voorop, willen na de verkiezingen zo snel mogelijk weer van de forensentaks af. Dat de forensentaks slim werken en slim reizen bevordert, goed is voor het milieu, het de files drastisch vermindert en het de economie verbetert, mag allemaal niet baten; de partijen vrezen de toorn van de kiezer.
“Wie ’s ochtends in de auto of trein stapt om naar zijn werk te reizen draagt een steentje bij aan de economie en de VVD wil deze hardwerkende Nederlanders niet zwaarder belasten. De fiscale vrijstelling van de tegemoetkoming woon-werkverkeer blijft daarom behouden”, zo valt in het VVD programma te lezen. Dat deze hardwerkende Nederlander ook prima een steentje aan de economie én het milieu kan bijdragen zonder elke ochtend in de auto of trein te stappen, is kennelijk nog niet helemaal tot politiek Den Haag doorgedrongen. Of denken ze werkelijk dat het meeste werk alleen op vaste plekken en tijden gedaan kan worden? RAAR!
Het zijn vooral de flexwerkers, jongeren tussen de 25 en 35 jaar en de lagere en middeninkomens die het hardst worden getroffen door de forensentaks, zo waarschuwt de FNV. Flexwerkers leggen momenteel de grootste woon-werkafstand af. Jonge mensen stappen gemakkelijk over naar een andere baan en mensen met een kleine beurs worden hoe dan ook altijd flink geraakt. Nu zou je denken dat de FNV daar wat aan wil veranderen door aan te sturen op slimmere manieren van werken en reizen (lees ook slecht reisgedrag belasten en goed reisgedrag belonen), maar liever wil de FNV dit ‘onzalige plan’ nog voor de verkiezingen van tafel vegen. Want zeg nu zelf, u zit toch ook liever dag in dag uit voor uw eeuwige vaste baan gesubsidieerd in de file? RAAR!
Echt, ik begrijp best dat het niet leuk is wanneer je iets wordt afgenomen waar je recht op dacht te hebben. Maar ik ben toch zeker niet de enige die, na tien rustige tellen, inziet dat elk nadeel ook z’n voordeel heb?