
Dat stelt Roos Wouters, directeur van Stichting Het Nieuwe Werken Werkt. Volgens Wouters wordt Het Nieuwe Werken nog vooral gezien als thuiswerken. Op gebied van huisvesting en ICT zijn hiervoor de laatste tijd flinke stappen gemaakt. ‘Maar de gedragskant is daarbij achtergebleven. Managers moeten hun werknemers durven loslaten, hen vertrouwen en zeggenschap geven over hun werk. Dat lukt nog niet altijd. Ook niet bij medewerkers onderling.’
Dit is ook niet iets dat je van de ene op de andere dag kunt implementeren, zegt Wouters. Het gaat hier om een cultuuromslag en dat kost meer tijd. Een eerste stap is dat je binnen de organisatie elkaar er op wijst wanneer je weer terug valt in oude gedragspatronen die niet passen bij het Nieuwe Werken.
Volgens Wouters kunnen organisaties niet achterblijven bij het Nieuwe Werken. ‘Als je als organisatie niet meegaat in deze ontwikkeling, zal de maatschappij zich over een aantal jaar om je heen bewegen.’ Ze noemt hierbij het voorbeeld van ‘het broodfonds’ waarbij zelfstandigen elkaar zijn gaan verzekeren, omdat de verzekeringswereld niet op tijd inspeelde op hun behoeften.